Hundens sömn

Hundens sömn

Hundar, precis som människor, behöver sova för att de ska må bra. Sömnen är dock ännu viktigare för hundar än den är för människor, något som bevisas av deras sömnbehov, som är betydligt större än det är för människor. En vuxen människa klarar sig som bekant på mellan 7 och 9 timmars sömn per natt. En vuxen hund behöver som minst 12 timmars sömn per dygn, och gärna så mycket som 18 timmar per dygn. Unghundar och valpar behöver ännu mer sömn än så. Man ska med andra ord inte bli förvånad om ens hund ger upp före en själv i tv-soffan, och hasar iväg till sin sovkorg (eller till husses och mattes säng, om det är det som gäller i ens hem). En hund som inte får tillräckligt med sömn kommer till slut at uppvisa symptom som att den blir känslig för ljud, överreagerar på smärta, blir aggressiv och lättirriterad och har svårt att koncentrera sig. Andra konsekvenser av sömnbrist hos hundar, som inte märks på utsidan, är att immunförsvaret försämras. Som hundägare är det därför viktigt att vara medveten om hundens sömnbehov, och göra vad man kan för att förse hunden med förutsättningarna för att kunna sova ostört.

En sådan förutsättning är att hunden faktiskt har någonstans att sova. Detta kan låta självklart, men inte alla hundägare tänker på att skapa en plats i hemmet som är bara hundens. Även om hunden sover i husses och mattes säng om nätterna kan det vara viktigt för den att ha en egen plats om dagarna dit den kan gå för att få vara ifred, där alla människor i familjen vet att hunden ska få vara ostörd. För att skapa en sådan plats kan man placera en mjuk och skön hundkorg eller pläd som hunden kan ligga på i ett hörn av huset som har relativt lite ”trafik”, det vill säga en plats där familjemedlemmarna inte passerar så ofta under dagen (eller natten). Det är också bra om det är en plats där man kan ha lyset släckt under dagen, för att hunden ska få maximal ro att vila. Sovrummet är faktiskt en ypperlig plats, då de flesta inte vistas där på dagtid, vilket gör att det kan stå släckt och tomt. Om du trots allt behöver ha ett litet lyse på i sovrummet kan du leta efter en passande lampa på Ljustema.se, som ger ljus samtidigt som den inte stör hunden. En ledlampa kan till exempel vara ett bra alternativ.

Något annat som är viktigt för att huden ska få den sömn den behöver är att man håller hunden aktiv under de timmar som den är vaken. Människor sover ju bättre när de har tränat eller motionerat, och det är precis likadant för hundar. Man ska därför se till att gå ut med hunden minst tre gånger om dagen, och gärna ta en längre promenad på trekvart eller en timme. Vill man aktivera sin hund ytterligare kan man också prova på någon hundsport som kräver mycket hopp och spring, som agility eller hundfrisbee. Man ska dock komma ihåg att även mental träning tröttar ut hunden, så det kan räcka med att hunden får söka lite extra på promenaden för att den ska få en större utmaning, och därför sova bättre när kvällen väl kommer.