Affenpinschern liknar apan

Lite information om rasen affenpinscher

Affenpinscher är en gammal tysk ras som troligtvis funnits sedan 1500-talet. Trots att den funnits så länge är rasen fortfarande få till antalet och kom till Sverige först år 1986. Namnet kommer från det tyska ordet för apa, ”affe”, på grund av hundens aplika utseende i ansiktet. Rasen är från början framavlad för att jaga råttor, då det behövdes en liten hund till detta som kunde vara inomhus utan problem. Nuförtiden används rasen mest som sällskapshund, även om den gärna hänger med på aktiviteter också. Agility, spår och rallylydnad är exempel på grenar där affenpinschern gärna deltar.

Hundar gillar att ligga mjukt

En affenpinscher är en liten hund, mankhöjden varierar mellan 25-30 cm och den brukar väga mellan 4-6 kg. Rasen är oftast lika lång som den är hög vilket ger den ett kvadratiskt utseende. Eftersom den är så pass liten har den svårt att hoppa upp och ned från soffor och liknande, varför den inte bör vistas på sådana ställen med tanke på skaderisken. Istället kan det vara bra att köpa en egen sittsäck från fatboy till exempel till hunden. Den är anpassad för att passa hela familjen och är tillverkad i ett slitstarkt nylonmaterial som avvisar både vatten och smuts. Därmed kan affenpinschern riskfritt njuta av att ligga på en skön plats utan att riskera att ramla ned från en höjd.

Som ras är detta en mycket lättskött hund med en lika lättskött päls. Pälsen är sträv och kräver bara trimning lite då och då. Hur den trimmas spelar ingen större roll utan det viktiga är att pälsen runt ansiktet är lite längre, för att bevara det karakteristiska affenpinscher-utseendet. Rasen passar även bra som första hund, då den är mycket lättlärd och har ett trevligt, lugnt temperament. Sin storlek till trots är det en modig hund som inte är särskilt lätt att skrämma och den har inget emot att vakta sin familj.

Hundförsäkringar är viktigt

Eftersom det inte finns särskilt många affenpinschers har rasen inga uppenbara rassjukdomar. Det är i stort sett en frisk ras som ofta blir gammal, mellan 12-13 år är inte ovanligt. Sjukdomar och problem som hundägare rapporterat hittills rör sig mestadels om höftproblem och knäledsfel. Trots att det är en frisk ras är det viktigt att försäkra hunden och priserna varierar i olika delar av landet. Det kan därför vara bra att jämföra olika försäkringar innan man bestämmer sig.