Att kunna ta med sig hunden i bilen är för många hundägare inte bara praktiskt, utan nödvändigt; man måste kanske kunna köra hunden till hunddagis eller till en hundvakt medan man jobbar eller är borta, eller så vill man kunna ta med sig hunden till jobbet. Vissa väljer att åka på bilsemester istället för att flyga, för att lättare kunna ta med sig sin hund på resan. I samtliga dessa fall finns det saker som är viktiga att tänka på, innan man lastar in hunden i bilen och åker.
Det viktigaste är självklart säkerhetsaspekten. Man får enligt lag inte ha en hund lös i bil, och det finns en anledning till det: vid en krock där en hund kastas framåt i bilen får den en kraft som motsvarar flera hundra gånger dess vikt. En hund på 6 kilo får till exempel en kraft motsvarande 800 kilo om man krockar i en hastighet på 90 km/h, och för en större hund handlar det om ännu större krafter. En hund på 30 kilo får till exempel i samma hastighet en kraft motsvarande fyra ton.
Därför måste man hålla hunden fastspänd eller säkrad i bilen på något sätt. Det finns tre sätt att åstadkomma detta: en bilsele (som är en slags säkerhetsbälte för hundar), en bur eller ett avdelningsgaller. Fördelen med bilselen är att hunden kan sitta i baksätet tillsammans med några av passagerarna. Om hunden ska vistas i bakluckan måste man antingen ha en bur åt hunden där, eller ett galler som delar av bakluckan från passagerarna. Gallret går med andra ord bakom nackstöden på bilens baksäten. Väljer man att ha en bur är det viktigt att se till att den är tillräckligt stor; hunden ska kunna stå upp, ligga ner och vända sig obehindrat i buren.
Om man åker på en längre resa med sin hund måste man också komma ihåg att hundar precis som människor behöver raster då och då. Man måste till exempel stanna för att låta hunden rastas och dricka vatten minst var sjätte timme, och man får inte låta hunden gå utan foder längre än 24 timmar.
En annan aspekt av att åka med hund i bil är att många hundar tycker att det är obehagligt (i alla fall initialt) och därför kan behöva en invänjningsperiod då man åker kortare sträckor. Det är till exempel inte ovanligt att hundar blir åksjuka innan de har vant sig vid känslan av att åka bil. Exakt vad det är med bilresor som hunden finner obehagligt kan självklart variera, men en vanlig anledning är just motorljudet. På samma sätt som vissa hundar är rädda för dammsugaren, är de alltså rädda för bilars motorer. Ett bra sätt att lösa det problemet är att välja en elbil istället för en bensin- eller dieseldriven bil, eftersom elbilar är nästintill ljudlösa. På Hyundai.se finns ett brett sortiment av elbilar i olika modeller, som passar hundar i alla storlekar.
I slutänden handlar det om att hitta en kompromiss som både hundägare och hund är nöjda med, både när det gäller val av bil och hundens utrymme i bilen.