Hundkläder – praktiskt eller olämpligt?

Hundkläder – praktiskt eller olämpligt?

Det finns skilda åsikter vad man anser om kläder för hundar. I USA insåg man tidigt att det fanns en ny marknad för hundar. Främst var det dvärghundar som fick gå på catwalken med små ballerinakjolar fulla med bling. Många kändisar banade väg för nya produkter när de visade upp sina älsklingar i olika utstyrslar, och i Sverige var vi inte sena med att följa den trenden. Små västar, fräcka skinnkläder med tuffa nitar och små söta blommiga mönster till chihuahuan blev snart vanligt. Många hundägare drar sig dock inför att köpa kläder till sin hund. I vårt klimat kan dock kläder i någon form behövas av praktiska skäl.

Par med två hundar

Det finns numera en uppsjö av kläder för hundar. Många olika märken som presenterar nya kollektioner varje år, precis som de stora modehusen. Många resonerar som så att de köper matchande ralph lauren kläder till hela familjen, och när hunden är en del av familjen vill man gärna hitta kläder som matchar både hund och ägare. Detta har många märken tagit fasta på och det finns ofta kollektioner där både sele, halsband och täcke matchar på hunden. Många med jakt eller brukshundar har en gammal tradition av att inte förse hunden med värmande täcke eller andra kläder. Det finns även hundskor numera för att skydda hundens tassar mot köldkramp, och även med ergonomisk utformning precis som för en människa.

För hunden som är långhårig finns det täckande overaller som påminner om gallonoveraller för småbarn som leker ute. De finns i olika färger och av skiftande kvalitet. Man bör vänja sin hund sedan tidig ålder vid nödvändig hantering och då blir det inget problem att klä hunden efter behov. Reflexvästar som täcker halva hunden finns med fodrad fleecetyg. Det både värmer hunden samt gör att ni blir synliga i trafiken på promenader. Ett regntäcke är väldigt praktiskt. Sommartid har en ny produkt kommit ut på marknaden; kyltäcket. Heta sommardagar kan hunden ha ett täcke som kyler ned den och minskar risken för värmeslag.

Gammal golden retriever

Många hundar har problem med lederna eller seniorhundar kan ha stor nytta av täcken som gör att hunden inte blir kall efter motion. När musklerna och lederna hålls varma blir de inte stela. Man bör även tänka att på vintern är det nödvändigt för många hundar att vistas många timmar i minusgrader på promenaden. En värmande fleeceoverall gör att hunden inte blir lika berörd av kylan. Det finns hundkläder av alla dess slag och hunden bryr sig inte om fabrikatet!