Hundar och hälsa

Hundar och hälsa

Funderar du på att skaffa hund? Sitter du och läser om olika hundraser och bläddrar igenom allaannonser för att se frestande erbjudanden om leksaker och tillbehör till vovvar av olika slag? Har du hundar på mobilen med olika motiv på gulliga, vackra och roliga hundnunor som du inte kan sluta titta på?

Att ha hund är bland det mest givande i världen men det kräver också en hel del tålamod, tid, energi och pengar. En hund behöver daglig motion, bra näring och regelbundna veterinärbesök och är man inte beredd på att ge mycket av sin tid till sin fyrbenta vän är det bäst att vänta med att skaffa en. Har man dock gott om allt det ovanstående finns det absolut ingen anledning att vänta längre, utan då är det dags att börja göra efterforskningar om vilken slags hund som passar en bäst.

När man skall välja hund bör man tänka på ett antal faktorer, som till exempel vilken tillgång man har till parker och natur, hur man bor och vad man vill göra med sin hund. Är man ute efter en liten kelgris som mest vill sitta med dig på soffan eller vill man ut och jaga med en stark och energisk hund? Vill man att barnen skall ha en lugn och trofast kompis eller vill man som singel ha en anledning att komma ur huset regelbundet och ha ett underbart sällskap?

Förutom sällskap finns det massor med hälsoskäl att skaffa hund och de två främsta har med psykisk och fysisk styrka att göra. Det kanske mest uppenbara är att människor med hund rör mer på sig än de som inte har hund, vilket ger en bättre allmänhälsa som naturligtvis alltid är fördelaktig. Psykiskt mår man också bättre med hund eftersom man har sällskap och någon att älska och bli älskad tillbaka av. En hund bryr sig inte om du är tjock eller smal, kort eller lång; en hund älskar dig precis som du är och är alltid mån om att ni spenderar mycket tid tillsammans.

Hundar har också en starkt stressnedsättande effekt på människor och man har dessutom konstaterat att personer som kelar med en hund får lägre blodtryck. Man kan jämföra det med att ta ett skönt varmbad och på många vårdhem och arbetsplatser uppmuntrar man idag hundbesök av denna anledning. Att ha hund ger människor ett starkare immunförsvar och det har bland annat visat sig att barn som växer upp med hund har färre allergier än de som inte gör det, även om det inte går att säga så generellt. Det finns med andra ord ett stor mängd fördelar med att ha hund så det kanske dags att ta sig en ordentlig funderare på att skaffa en?