Allergiska hundar

Allergiska hundar

Visste du att även våra fyrbenta vänner hundarna, kan drabbas av allergier? Det allra vanligaste är att en hund blir allergisk mot dammkvalster. Det tar sig oftast uttryck i form av rinniga ögon, klåda på kroppen och bitningar och slickningar på tassarna. Återkommande problem med öronen är också oftast ett tecken på allergier. Ju snabbare behandling som sätts in, desto större chans finns att hunden ska må bra trots sina allergiproblem. Den akuta hjälpen är naturligtvis jätteviktig för att hunden inte ska behöva plågas med klåda i onödan, men det är också viktigt för att undvika att tillståndet blir kroniskt.

Hundar upptar också allergenerna genom huden. Därför kan en omedelbar lindring ofta ges genom att duscha hunden. Sedan är det upp till veterinären att avgöra vad som är lämplig medicinering. Har din hund dammallergi är det viktigt att du har rent hemma. Vid ett bostadsbyte, där du ännu inte vet hur hunden klarar den nya inomhusluften, kan det vara bra att anlita en flyttstädning Landskrona så du kan fokusera på det nya hemmet. Då kan du koncentrera dig på att ha din hund under noggrann kontroll, medan den anpassar sig till sitt nya hem.

Vit hund vilar på gräsmatta

I ert nya boende kanske din hund mår mycket bättre tack vare bra luftcirkulationen, eller så blir det ett bakslag. Ha hunden under ständig uppsikt och tveka inte att kontakta din veterinär, så fort den visar tecken på försämring. Kanske är det endast ett kosttillskott i form av omega tre som behövs, eller så måste den behandlas med antihistamin och andra mediciner.

Allergier hos hundar blir allt mer vanligt förekommande

Förutom att det blir allt mer vanligt att hundar blir allergiska för dammkvalster, förekommer det också ofta att hundar får allergireaktioner mot pollen. Precis som vid dammallergier, kan det hjälpa med omega tre och hudvård för att problemen ska minska. I värsta fall måste man ge antihistamin eller ett vaccin. Idag är kunskaperna så stora på området att det finns goda chanser att hunden får god hjälp mot sina besvär. Det är möjligt att din hund kan bli helt bra och symptomfri.

Hund som nyfiket betraktar dig

Många hundar lider också av så kallad födoämnesallergi. Även detta tar sig oftast uttryck i klåda och rodnader på mage, ljumskar, stjärt och öron. Det är inte alls alla hundar som får symptom i tarmarna. På en veterinärklinik kan tester göras för att konstatera vilka födoämnen som ska undvikas.

Ett vanligt livsmedel hunden kan visa allergiska symptom mot är mjölkprodukter. Även gluten förekommer ofta. I vissa fall kan även proteinallergier förekomma. Det gör att hundägaren är tvungen att sätta hunden på en proteinfri diet, det vill säga en vegetariskt sådan! Det kan låta extremt, men det finns faktiskt utmärkta vegetariska foder till hundar numer. Dessa är smakliga och ofta väldigt populära hos hundarna. När allt fler hundar blir allergiska, är det viktigt att vi verkligen ser över vad vi ger dem för kost överlag, eftersom det är grunden i välbefinnandet och kan vara till nytta även om det är en pollen- eller dammallergi det är frågan om.