Att städa efter hunden

Att städa efter hunden

Att ha hund innebär att man kommer att behöva lägga betydligt mer tid på städning än man gjorde innan. Hundar smutsar helt enkelt ner, genom att släpa in smuts utifrån, genom att fälla hår och genom att stänka vatten och mat runt sina skålar. Det finns dock vissa knep man kan använda sig av för att göra städningen något mindre betungande och tidskrävande.

Något som är oumbärligt för hundägare är till exempel ett par gummihandskar, av den typen man använder sig av när man diskar. Dessa handskar är det perfekta redskapet för att samla ihop alla de hundhår som hamnar i soffan, på mattor och på andra textilier i hemmet, det vill säga sådana hundår som dammsugaren inte verkar vilja bita på. Genom att dra med handskarna över exempelvis soffan, samlas håret ihop till en liten tuss som man lätt kan plocka bort och slänga.

Ett annat sätt att göra det lättare att hålla rent efter sin hund är att försöka förhindra att den blir smutsig i första taget. Det kan man till exempel göra genom att ta på hunden ett täcke när man ska ut och gå på regniga eller leriga dagar. Täcket hjälper för att hålla hunden varm och torr, och har också den bonusfunktionen att den håller borta en del av smutsen från pälsen. De som har en långhårig hundras kan också ha hjälp av att trimma håret mellan hundens trampdynor, så att det inte fastnar lika mycket grus och smuts där.

Slutligen kan man göra det lättare att städa runt hundens matplats genom att helt enkelt placera ett underlägg under matskålen och vattenskålen, som stänk och spridda matskulor kan landa på. Då sliter man inte heller lika mycket på golvet.

Visst slitage som hunden lämnar efter sig går dock inte att städa bort – då krävs tuffare tag. Ett klassiskt exempel på slitage man får räkna med när man har hund är rivmärken från deras klor i golvet (särskilt om man har parkettgolv) och på väggarna (särskilt vid dörrar och fönster där hunden tycker om att hoppa upp för att spana ut). Då och då får man därför förutom städningen också fräscha upp hemmet genom att exempelvis slipa golvet och måla om väggarna. För det sistnämnda hittar du en kompetent målare i Stockholm på Vimalar.se, så att du kan få snabb och enkel hjälp och återgå till det du tycker är roligt – när du inte städar efter din hund, så klart.