Hundens kroppsspråk

Hundens kroppsspråk

Hundar kan som bekant inte tala, men många hundägare känner nog att de ändå förstår vad hunden vill säga i olika situationer. Det beror på att hundar har ett omfattande och mycket tydligt kroppsspråk, som på många sätt är intuitivt för människor att förstå. Andra delar av hundens kroppsspråk kan dock vara svårare att förstå, och om man vill vara säker på att man tolkar sin hund rätt kan det med andra ord vara bra att läsa på lite om hundars olika signaler.

Den kanske mest klassiska signalen för en känsla som hundar kan ge är att vifta på svansen, och det är också den signal som är enklast att förstå: det betyder att hunden är glad. Om en hund viftar på svansen behöver man med andra ord inte vara orolig för att närma sig den. Ett annat tecken på att hunden är glad och avslappnad är att den har öppen mun med tunga som sticker ut.

Om hunden däremot har stängd mun och ett uttryckslöst ansikte, utan rynkor, betyder det vanligtvis att den är fokuserad. Detta uttryck, i kombination med en svans som står rakt upp och är helt stilla (vilket betyder att hunden är alert) och öron som står rakt upp och pekar framåt, har många hundägare sannolikt sett på sin hund när den står och spanar efter något genom ett fönster i hemmet. Kanske ser hunden en annan hund som går förbi på gatan, eller en ekorre som klättrar i ett träd? Då uppvisar hunden dessa signaler, som alla betyder att den är alert, koncentrerad och redo att agera. Många hundar har ett favoritfönster i hemmet som har särskilt bra utsikt över gatan eller hemmets omgivningar. Om du känner att din hund saknar detta, kanske du funderar på att installera ett helt nytt fönster i huset. I så fall ska du gå in på Skanskabyggvaror.se, där det finns ett stort utbud av fönster som passar både hundar och människor.

Det är dock inte alla delar av hundens kroppsspråk som är positiva. Några signaler som är viktiga att lära sig som hundägare är till exempel de som visar att hunden är rädd eller defensiv. Det gäller till exempel om hundens öron är mycket tillbakadragna, och den långsamt backar, eller om den har svansen mellan benen. Det sistnämnda kan betyda att hunden är rädd eller obekväm – en vanlig situation när hunden visar denna signal är till exempel när den ska badas eller när man är hos veterinären.

Man måste också känna till de signaler som är varningstecken, då de betyder att hunden är i försvarsställning och kan bli aggressiv. Man ska till exempel akta sig om hundens mungipor dras tillbaka och den visar tänderna. Denna signal kombineras ofta med att hunden morrar, men inte alltid. Om hundens mun är öppen och nosen rynkad, samtidigt som den drar tillbaka mungiporna och visar tänderna, tyder det snarare på att den är väldigt uppskrämd än aggressiv, men det kan fortfarande betyda att hunden attackerar om man närmar sig, helt enkelt för att den är rädd.

Genom att kunna läsa sin hund på detta sätt kan man göra livet lättare för både sig själv och sin hund. Har man barn måste man självklart se till att lära dem tidigt vad de olika signalerna betyder, så att även de kan umgås med hunden på bästa sätt.