Populära hundraser i världen

Populära hundraser i världen

 

I Sverige finns många hundvänner! Det finns dock några hundraser som går hem lite mer än de andra. Nedan listas de vanligaste hundraserna i Sverige. Läs mer om hundraser och deras egenskaper.

Labrador retriever

Den överlägsne finnaren! Den härstammar från Storbritannien och är en så kallad apporterande fågelhund. Man framavlade retrieverraserna för att hämta skjutet småvilt och fåglar och lämna dem hos sin ägare. Det märks på rasen idag genom hur gärna den vill bada och gärna hämta pinnar och bollar och lämna dessa till sin ägare.

Tysk schäferhund

Den näst vanligaste hundrasen i Sverige är den tyska schäferhunden. Det är oftast denna ras som används inom polisen då rasen har passande egenskaper för det ändamålet. Schäfrar är trogna, alerta och smarta hundar som är mycket samarbetsvilliga och arbetsvilliga om de fått rätt uppfostran. Under första och andra världskriget användes rasen som räddningshund och räddningshundar och det var strax efter det som den började att användas flitigt i polisyrket. Man har avlat mycket på schäfern för att få fram en idealisk utställningsvariant. Det har lett till att många schäfrar tyvärr lider av problem med leder och muskler.

Pudel

Pudel är en hundras från Frankrike som finns i många olika storlekar. Vi har bland annat storpudel och dvärgpudel. Från början var pudeln en apporterande vattenhund, precis som labradorerna. Idag används pudlar uteslutande som sällskapshundar. Det är en mycket glad och intelligent hundras som ofta blir framgångsrik i agility och annan hundsport. Det är dessutom en ras som är vanlig som utställningshund. Detta glada lynne har tyvärr även utnyttjats genom tiderna och pudeln har ofta varit en vanlig cirkushund.

Chihuahua

Chihuahuan är världens minsta hundras och härstammar från Mexiko. Det finns både långhåriga och korthåriga chihuahuor och dess popularitet har ökat markant under 2000-talet. Det kan dels bero på att många kändisar ofta syns med chihuahuor under armen på fotografierna i tidningarna. men dels också på att det är en väldigt lättskött ras. De kräver ingen stor mängd motion eftersom de är så små. Många människor som är rädda för hundar kan tycka om chihuahuor på grund av deras ofarliga storlek. Man tror att de härstammade från aztekerna där de hade en religiös betydelse. Ägarna begravdes tillsammans med sina hundar för att ta på sig deras synder. Till lynnet är chihuahuan en mycket trevlig ras som passar utmärkt till sällskapshund.