Aktiviteter med hunden

Aktiviteter med hunden

 

Hur mycket man behöver aktivera sin hund beror på vilken ras man har. Man kan räkna med att vilken hundras man än har så behöver den någon form av aktivering. Den behöver inte alltid heller vara väldigt fysisk, många hundar stimuleras av enkla övningar. Den viktigaste aktiviteten är promenaden. Det är en stor del av hundägandet som är betydelsefullt på flera sätt. Hunden får uträtta sina behov, men samtidigt också ofta möjlighet att träffa andra hund, eller nosa på spår efter dem. Det är också ett sätt för ägaren och hunden att umgås.

Det finns även lite mer tidskrävande aktivering, som ofta ter sig mer som ett eget intresse för ägaren. Agility är ett bra exempel som många hundar uppskattar. Man kan säga att agility är hästhoppning för hundar, där ägaren finns med som ett stöd och visar vägen. Det finns också många lektioner och tävlingar inom spårning och jakt. Det är ofta en väldigt givande aktivitet för hunden även om man inte tänkt att jaga med den.

Sedan kan man också hålla på med hundutställningar. Den aktiviteten kanske ofta riktar sig mer till ägarna. Ofta kan hundarna också tycka att utställning är roligt, roligt att få uppmärksamhet och göra något tillsammans med sin ägare. Ibland har utställningar även mer aktiva inslag som lydnad och gångstilar.

Man kan också aktivera sin hund mycket hemma. Leka lekar, gömma godis, göra lydnadsövningar. På många sätt liknar hundar barn och kräver mycket tid. De behöver tydliga avgränsningar och regler och det gäller att som ägare ta sig tid och visa sin hund vad det är som gäller. Om hunden lär sig beteenden fel från början kan dessa vara väldigt svåra att ändra på.